LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongress13-03-2014 9:00

In de afgelopen decennia heb ik als ambassadeur van het LCGW en in mijn functie als lid van het Team Europa van de Europese Commissie veelvuldig gepubliceerd op de website van LCGW; over de verzorgingsstaat van Nederland en over de ontwikkelingen en toekomst van de Europese Unie. Ik vind dat er vanuit de brede sector Welzijn nog te weinig wordt gediscussieerd en gepubliceerd over huidige en nieuwe ontwikkelingen.

Ik heb een drie-D-formule gemaakt die een leidraad kan zijn voor alle organisaties die zich met de verzorgingsstaat bezig houden:

D- Denken
D- Debatteren
D- Doorgeven

Deze drie D’s zijn een eenheid, maar ik wil vooral de nadruk leggen op de laatste D. Van veel werkbezoeken in het binnenland en buitenland verschijnt na afloop geen verslag. Of het verslag blijft beperkt tot een kleine interne eigen kring. Mensen geven slechts zelden hun mening over beleid en ontwikkelingen. De laatste tijd gaat het overigens iets beter, ook op de website van het LCGW. Maar we publiceren nog te weinig en geven te weinig kennis en ervaringen aan elkaar door. Dat doorgeven is juist belangrijk om je een mening te vormen en om te kunnen debatteren. Binnenkort start het LCGW met een eigen blog. Dat juich ik toe. Het is in geval een duidelijke stap in de goede richting. Maar ook wat dieper gravende stukken blijven gewenst.

In het veld en bij de gemeenten zijn velen druk bezig ( geweest) met de voorbereidingen voor de Wmo en de sociale participatie van burgers. Eindelijk verdwijnen de schotten tussen welzijn, onderwijs en sociale zaken en werkgelegenheid. Vaak krijgen de gefuseerde afdelingen een nieuwe naam: Samenleving.

Ook in deze sector Samenleving is er helaas amper of geheel geen interesse voor Europa. “De EU is iets voor landbouw, handel en de Euro”, denkt men. Maar dat is flink aan het veranderen. Eind vorig jaar heeft het Europees Parlement de meerjarenbegroting 2014-2020 vastgesteld. Er is 10 % op deze begroting bezuinigd, maar er is juist extra geld gestoken in twee hoofdprioriteiten: het bevorderen van de werkgelegenheid voor jongeren én innovatie, research en onderzoek.

Deze laatst genoemde prioriteit staat in het ambitieuze programma HORIZON 2020, dat je eenvoudig kunt vinden via Google. Het gaat over veel terreinen, bijvoorbeeld over Bio-Based Economy, maar ook over innovatie in de medisch-sociale sector op regionaal en plaatselijk niveau. In het Noorden des Lands is er het succesvolle Healthy Ageing Project Noord Nederland (te zien via Google). Daar kan de Welzijnsector wat van leren. De gemeenten wordt gevraagd of zij coalities willen sluiten met bedrijven en instellingen die kunnen uitmonden in haalbare subsidies op de diverse beleidsterreinen.
Europa wordt ook dus lokaal steeds meer zichtbaar.

Hans van Borselen

<< March 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31