LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressIs iedereen Gelijk?
13-02-2019 12:00

Voor een middelgrote stad ga ik samen met collega’s en de gemeente aan de slag om de leefbaarheid in een “achterstands” wijk te verbeteren. De gemeente heeft dit al geprobeerd met culturele en sport activiteiten. De projecten werden door de bewoners goed bezocht. Zij zagen de voordelen wel, vooral als de producten van de projecten door verkoop via marktplaats een extra centje opleverden. Dit was natuurlijk niet het doel van de projecten en het is de vraag of de leefbaarheid van de wijk met deze projecten structureel verbetert.

 

In het boek van Kees Vuyk wordt een andere reden genoemd voor de situatie in deze en vergelijkbare wijken en dorpen. Het gaat niet over het ontbreken van voorzieningen maar over de intelligentie van de bewoners. De samenleving wordt tegenwoordig verdeeld in hoog- en laagopgeleiden. De oorzaak ligt in het gelijkheidsideaal dat de laatste decennia door het onderwijs bereikt moest worden. Het idee is dat iedereen alle kansen krijgt om zich te ontwikkelen door middel van toegang tot het onderwijs. Toch is er een groep die niet dit talent heeft en ook niet verweten kan worden dat zij het onderwijs niet gebruiken om bij de groep van hoogopgeleiden aan te sluiten.

 

Het gevolg van de tweedeling is dat hoogopgeleiden elkaar opzoeken in nieuwe wijken, bestuursfuncties, politieke functies en culturele activiteiten. Zij zijn langzamerhand de verbinding met de laagopgeleiden aan het kwijtraken. Het gevolg zie je terug in de “achterstands”wijken en dorpen in de periferie van Nederland. De scheidslijn loopt niet alleen langs wijken, maar zelfs door families heen. Kees Vuyk beschrijft hoe we vroeger wijken en dorpen hadden waar iedereen zijn talent inzette door bepaalde posities in te nemen in buurtverenigingen, de kerk en gemeenteraden. Dit is de laatste jaren verandert waardoor de meer talentenvolle mensen zijn verdwenen en niemand het meer opneemt voor de achterblijvers. De achterblijvers kunnen nieuwe ontwikkelingen niet meer volgen met alle gevolgen van dien.

 

Wat Kees Vuyk ons kan leren is hoe de gemeente het contact met haar burgers in deze wijken niet verliest. Het gaat om wederzijds respect, elkaar leren kennen en elkaars taal spreken. Het gaat niet over tolerantie. De wijk in de middelgrote stad heeft een andere aanpak nodig. Wat de bewoners zelf willen is dat er gewerkt wordt aan fraude: zorgfraude, toeslagfraude, uitkeringsfraude. Ze kunnen er niet tegen dat de overbuurman niet werkt, een uitkering heeft en ondertussen handel drijft vanuit zijn schuur. Ze willen dat eerst aan dit onrecht wordt gewerkt zodat ze meer vertrouwen krijgen in de overheid. We gaan dus samen met de gemeente aan de slag om de fraude aan te pakken voor een goede basis voor de leefbaarheid. We zullen de (talenten van) de bewoners zeker niet vergeten, maar juist de samenwerking opzoeken. Samen maken we het verschil!

 

Petra Raaijen

Senior Adviseur WMO en Jeugd

VNG KCHN

<< February 2019 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728