LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressStoplichten en barrières
06-09-2018 18:00

Bij stoplichten denk ik aan de verkeerlichten bij gevaarlijke kruispunten. Door de stoplichten zullen er niet zo snel ongelukken gebeuren. Als ik over barrières hoor praten, denk ik aan de tijd dat ik in La Paz, Bolivia, woonde. In de 4 jaar dat ik hier woonde, heb ik een keer een opstand meegemaakt waarbij de politie en het leger tegenover elkaar stonden. De rebellen hadden de toegangsweg naar de stad met een treinwagon geblokkeerd om te voorkomen dat ze werden aangevallen. Twee weken lang kon mijn gezin het huis niet uit en waren de winkels leeg. Uiteindelijk verliet de president het paleis via de achterdeur en vluchtte diep in de nacht het land uit met een helikopter. Binnen een dag was het weer rustig op straat en waren de winkels weer open.

Als adviseur van Team Zorg van VNG KCHN kom ik bij veel gemeenten. De stoplichten en de barrières in het barrièremodel van de regio Twente hebben mij aan het denken gezet. Zij hebben als overeenkomst met de barricade in La Paz dat zij ongelukken willen voorkomen. Zorgaanbieders moeten er goed over nadenken voordat ze de barrière van (kwaliteits)eisen willen trotseren. Ze moeten begrijpen dat het leveren van zorg vraagt om een goede organisatie met gekwalificeerd personeel. Dit is niet iets wat je er even bij doet, naast bijvoorbeeld je kapperszaak. Goede, passende zorg helpt mensen verder in hun ontwikkeling en zet ze in hun kracht. Daar kan en mag niet te licht over gedacht worden.

Het Twentse barrièremodel is ontwikkeld door een actief en innoverend projectteam van 14 gemeenten. Het team heeft lange tijd intensief gewerkt om zorgfraude in de regio tot het minimum te kunnen beperken. Door het model moeten de zorgaanbieders vanaf de inschrijving voor de aanbesteding t/m het daadwerkelijk leveren van de zorg bewijzen dat zij weten waar ze mee bezig zijn en dat zij het welzijn van de cliënten bovenaan zetten. Het projectteam heeft veel onderzoek gedaan naar wat rechtmatig mogelijk is en welke eisen aan de zorgaanbieder van pgb en Zorg in Natura gesteld kunnen worden. Als de zorgaanbieder voldoet aan alle eisen, staat het licht op groen. Zodra er twijfel ontstaat, kan het stoplicht op oranje of zelfs op rood staan. De zorgaanbieder staat in dat geval onder strenge controle of wordt van deelname uitgesloten.

Het model kan ingezet worden als middel voor toezicht op en handhaving van rechtmatige zorg in het sociaal domein. Het model wordt sinds juni 2018 door het OZJT ingezet (zie https://www.samen14.nl/default.aspx). Volgend jaar verwacht het OZJT de eerste resultaten van het Twentse barrièremodel.

De stoplichten uit het model moeten ervoor zorgen dat er geen ongelukken gebeuren in de zorg. Er worden barrières opgeworpen voor malafide zorgaanbieders. Laten we hopen dat zij de zorgsector verlaten. Ze zullen niet snel met een helikopter vluchten, maar laten we ze ook niet de kans geven om ergens anders zorg-president te worden. Het Informatie Kooppunt Zorgfraude (IKZ) helpt daarbij. Als spin in het web verzamelt het IKZ de meldingen over deze zorgaanbieders, wat ook gemeenten buiten Twente helpt om te voorkomen dat ze daar voet aan de grond krijgen. Veel gemeenten zijn al aangesloten op het IKZ. VNG KCHN kan ook uw gemeente aan laten sluiten op het IKZ.

 

Informatiebijeenkomst IKZ voor gemeenten | 23 oktober 2018
Wilt u meer weten over het IKZ, het uitwisselen van gegevens en het omgaan met meldingen van mogelijke zorgfraude? Meld u zich dan aan voor de Informatiebijeenkomst IKZ voor gemeenten die op dinsdagmiddag 23 oktober plaatsvindt in Utrecht. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met mij of één van mijn collega-adviseurs.

 

Petra Raaijen

Senior Regio-adviseur Wmo 2015 en Jeugdwet

VNG KCHN

<< September 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930