LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressImpressie van het LCGW festival van Geluk
21-03-2017 13:00

Dit jaar organiseerde het LCGW (het gemeentelijk netwerk in het sociaal domein) een rondtrekkend festival. Met collega’s onder elkaar wisselden we concrete pilots en innovatieve projecten uit. Projecten en pilots die naar onze bescheiden mening de essentie van transitie en transformatie laten zien. We deden dat onder de titel “geluk”:  wat dragen we met deze projecten bij aan het geluk van onze inwoners. Daarmee ontkwamen we niet aan ons eigen geluk. Alleen gelukkige medewerkers kunnen een bijdrage leveren aan het geluk van anderen.

Het festival startte in ’s-Hertogenbosch. In een oude voederfabriek aan de Tramkade was er voor de deelnemers keus genoeg om een op de eigen persoon toegesneden en passend programma samen te stellen. Daarna gingen we in bussen naar de volgende festival locatie.

Mijn bus zou een tussenstop in Breda maken. Met een uur vertraging kwamen we bij de juiste locatie, zorgcentrum Heksenwiel, waar we uitleg zouden krijgen over Zorg voor Elkaar Breda. We werden snel aan tafel gebracht. Snel, snel het eten wordt koud.

Daar werden we vriendelijk door de deelnemers opgewacht. De mensen hadden ruim een uur op ons zitten te wachten. Van enige irritatie was niets te merken: Brabantse gemoedelijkheid…. Sterker nog, de gastheer maakte excuses dat de wethouder inmiddels weg, omdat ze nog een lezing moest geven die avond. Natuurlijk heel begrijpelijk als je een uur te laat komt. Super was dat dezelfde wethouder wel zorgde dat de lezing gepresenteerd werd. Heel bijzonder daarbij was dat de presentatie gebeurde door de bestuurder van de instelling. Typerend voor het vertrouwen en gelijkheid dat er in dit prachtige project heerst. Een voorbeeld van transformatie waar we naar op zoek zijn.

Maar er kwamen nog meer aangename verrassingen. Zoals gezegd stond het eten klaar. Maar ook zaten de mensen al klaar. En wel op een bijzondere manier. Over de tafels verspreid zaten deelnemers, vrijwilligers, inwoners, bestuur en professionals. Na de korte introductie namens de wethouder, vertelden de mensen aan tafel het verhaal. Zo ontstond een prachtig beeld van Zorg voor Elkaar Breda. Iedereen deelde zijn inzicht naar eigen beleving. Maar ook wij kregen antwoorden op onze vragen en onze beleving. Een zeldzaam mooie manier van een project laten zien. Een paar dingen die ikzelf bijzonder vond om te horen was het vertrouwen tussen gemeente en instellingen – op basis van vertrouwen samen de transformatiereis maken… Bijzonder. Ook de bevlogenheid van de vrijwilligers was echt mooi om te zien. Ze haalden ook alles uit de kast om ons, deels van boven de rivieren, te laten zien wat Zorg voor Elkaar Breda uniek maakt. De inzet, het samenspel tussen gemeente en instellingen, het samenspel tussen vrijwilligers en betaalde krachten en vooral de positieve visie op en betrokkenheid van inwoners. Een mooi voorbeeld van tranformatie waar anderen van kunnen leren.

In de bus naar Schouwen-Duiveland werd nog lang nagepraat over dit prachtige project. Hartelijk dank voor de warme gastvrije ontvangst.

<< March 2017 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031