LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressHet Geluksmodel in de zorg
01-12-2016 12:00

Hans Becker, bekende vernieuwer van de ouderenzorg en auteur van “Verboden af te blijven” is slotspreker van het LCGW geluksfestival 2017. In zijn zorgfilosofie, past er best een wijntje in het verzorgingshuis. Met het inrichten van een herinneringsmuseum laat hij de levenskunst prevaleren boven de systeemwereld. “Het is de kunst om de systeemwereld anders te benaderen, op een wijze dat bewoners zich prettiger, sterker en krachtiger voelen”.  

Momenteel is hij bezig een ouderenzorginstelling te kopen waarin dit geluksmodel wederom een plek krijgt. “Ik zit midden in de aanschaf van een oud, klassiek bejaardenhuis op Rozenburg, tegenover Maassluis’’.

Geluksvisie
“Het gaat om de vraag hoe je menselijk geluk bevordert bij iedereen die woont en werkt binnen de leefwereld van de zorginstellingen. Met die visie heb ik jarenlang gewerkt tot ik met pensioen moest”.  Het gaat me om de tevredenheid van de inwoners. En ik denk dat dat niets te maken heeft met de ziekenhuiszaken waar de inspectie op beoordeelt.’

Ik ben wat je tegenwoordig noemt een maatschappelijke ondernemer. Mijn doel is om weer ouderenzorg te gaan bieden op basis van mijn geluksmodel. Het model wat onder andere in China heel populair is. Dat betekent eigen regie, eigen actieve inbreng, een positieve sfeer (ja-cultuur) en een familiegevoel.

Familliegevoel
In Rozenburg komt weer een herinneringsmuseum, een kunstatelier en een bibliotheek. En natuurlijk komt er een restaurant. Bewoners kunnen er een wijntje drinken en een slibtongetje eten in het restaurant.  En er gaat flink geknuffeld worden, onder andere met knuffeldieren. Huisdieren zijn welkom zowel van de inwoners als bezoekers. En het wordt een gemengd huis. Met zieke mensen en niet zieke mensen. Ook echtparen van wie de één geheugenverlies heeft en de andere niet zijn welkom. Uitgangspunt is hoe jezelf benaderd wilt worden. Vraag een arts niet wat hij aanbeveelt, maar wat hij zou doen als het om zijn moeder gaat. Zou mijn moeder zich prettig voelen als zij als een object van para-medisch handelen wordt gezien?

Financiële bril
Als het financieel tegenzit sneuvelen de prettige dingen zoals een restaurant en andere geluksbevorderende zaken. Alsof besturen alleen maar bezuinigen zou zijn. We zien dat ook bij de overheid dat zonder visie bezuinigd wordt. Instellingen worden gesloopt zonder dat de zorg thuis op orde is. Dit is het dilemma van de ouderwetse zorg, We kunnen de euro maar een keer uitgeven, moet het geld naar zorg of naar welbevinden. Nog steeds lijkt het erop dat zorg wint. Ook de Inspectie kijkt alleen maar naar medische zaken. Alsof geluk afhankelijk is van of er wel een thermometer in de ijskast ligt of dat er een papiertje op het toilet hangt waarop staat hoe vaak er is schoongemaakt.

Leefkwaliteit en kosten
Mijn ervaring is inmiddels dat meer leefkwaliteit de bekostigingsstructuur van de zorg niet op zijn kop zet. Mijn geluksaanpak die ik beproeft heb bij Humanitas is niet duurder gebleken. Je moet het zo leuk maken dat mensen minder klagen. Dan maken ze minder gebruik van dure zorgvragen. Sterker nog ze worden zelf actief, de familie gaat mee helpen en andere vrijwilligers komen ook graag. Zo ontstaat een familiegevoel. Uiteindelijk wordt het daarmee goedkoper. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat het veel leuker wordt met elkaar.

Spiegel
Als slotspreker geeft Becker de deelnemers van het geluksfestival graag wat extra bagage mee  naar huis. Met een aantal stellingen houdt hij ons een spiegel voor. Hij gaat onder meer in op  ‘te veel zorg is erger dan te weinig zorg’. Wees erbij op 16 en 17 maart voor zijn complete inspirerende verhaal!

meld je nu aan

<< December 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031