LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressOp naar geluk
24-10-2016 13:00

Ap Dijksterhuis is hoogleraar, ondernemer, spreker en schrijver. Zijn nieuwste boek ‘Op naar geluk’ heeft ons doen besluiten hem uit te nodigen voor een prikkelend betoog. Want zo stelt hij onder andere op basis van vele inzichten uit de wetenschappelijke psychologie: u en ik hebben voor 50% invloed op ons eigen geluk. En hij wijst erop dat wij ons bewustzijn nodig hebben om geluk te ervaren. . Als dat zo is, dan rijst de vraag op: kunnen we dit gegeven ook toepassen op ons werk als professional?  Want werken wij niet voor een groot deel aan het individuele welzijn van de inwoner in onze gemeentes?

Ap Dijksterhuis betoogt in zijn meest recente boek Op naar geluk, dat we geluk zelf in de hand hebben. Dijksterhuis: ‘Gelukkig zijn kun je namelijk leren, volgens Dijksterhuis, waarop meteen les 1 volgt: geluk is iets anders dan genot. Genot en plezier zijn van tijdelijke aard en gebonden aan bepaalde omstandigheden; geluk wordt geproduceerd door het bewustzijn. Genot gaat voorbij, geluk is stabieler. Hoe gelukkig een mens zich voelt, wordt grofweg bepaald door drie factoren: zijn gedrag, zijn genen en zijn omstandigheden. In die volgorde, les 2: omstandigheden bepalen maar ongeveer 10 procent van ons geluk, de genen 40 procent en de resterende 50 procent heb je zelf in de hand. ‘Voor de meeste mensen geldt dat je met een paar eenvoudige veranderingen behoorlijk wat kunt bereiken,’ aldus Dijksterhuis.

Tegenwoordig ben je een slappe idealist als je nog gelooft in de maakbaarheid van de samenleving. Maar eigenlijk is het geklaag over ‘het maakbaarheidgeloof’ vooral een excuus om te stoppen concreet na te denken over hoe de wereld beter kan. Maar als je de samenleving niet kunt maken, wie maakt hem dan? Natuurlijk zijn er vormen van maakbaarheid die beter werken dan anderen. Dijksterhuis geeft ons in zijn betoog vast een tip voor een geluksbevorderend overheidsbeleid.

Over Op naar geluk:
Ons geluk hebben we voor een aanzienlijk deel in eigen hand. Voor 50 procent zelfs, zo vertelt de hedendaagse wetenschap ons. In de zoektocht naar het begrijpen van geluk verbindt Ap Dijksterhuis met veel vaart en humor de moderne psychologie en neurowetenschap met de klassieke westerse filosofie en oosterse filosofie. De lezer wordt meegenomen langs het boeddhistische ideaal van mindfulness en het heilzame effect van reizen, langs de vraag of we een vrije wil hebben, langs de overeenkomst tussen het geloof in een God en het bezoek aan een popfestival, langs de wijsheid van John Lennons moeder en de valkuilen van de consumptiemaatschappij, langs Socrates’ ideeën over de zorg voor de ziel, langs de beste manier om de juiste doelen te stellen, en de typisch eenentwintigste-eeuwse vraag hoe vaak je, voor je eigen gemoedsrust, nu eigenlijk je e-mail moet lezen. Kortom wat werkt geluksbevorderend voor u en de wijze waarop u werkt.

In zijn bestseller Het slimme onbewuste schreef Dijksterhuis dat, hoewel ons gedrag vooral bestuurd wordt door het onbewuste, we ons bewustzijn nodig hebben om geluk te ervaren. In Op naar geluk legt hij uit hoe we dat moeten doen. En wie wil er níet gelukkig worden? Meld je nu aan voor ons rondtrekkend festival "van de zachte G naar de zoete Zee", met als thema Geluk.

 

Over Ab Dijksterhuis
Als onderzoeker won hij een handvol wetenschappelijke prijzen (waaronder de zeer prestigieuze Early Career Award van de American Psychological Association), en is hij redacteur van het gezaghebbende Science. Hij is hoofd van de afdeling sociale psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Als schrijver en veelgevraagd spreker probeert hij mensen te inspireren. Hij schreef drie boeken: Het slimme onbewuste (2007; meer dan 100.000 exemplaren verkocht, genomineerd voor de Eureka prijs); De merkwaardige psychologie van een wijndrinker (2011); en Op naar geluk (2015). HP/De Tijd riep hem een aantal jaren geleden uit tot een van de 100 meest invloedrijke Nederlanders.

<< October 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31