LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressSchuldig tot het tegendeel bewezen is
20-10-2016 12:00

In de Nederlandse rechtspraak is een verdachte onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Een mooie regel om te voorkomen dat iemand die verdacht lijkt, niet onschuldig wordt vastgezet. Helaas is dat niet in alle landen van de wereld zo geregeld.

Maar gek genoeg geldt dit niet in Nederland binnen de regels en afspraken van de WMO en de zorg. Bij de zorgloketten liggen vragenlijsten met achter elke vraag een vakje om aan te vinken. Als een x-aantal vragen aangevinkt zijn, heb je hulp nodig ook al vind je dat zelf echt. Al spring je hoog of laag, laat zelf maar eens zien dat de vinkjes en de vragenlijsten ongelijk hebben.

Een mooi voorbeeld is de huishoudelijke hulp. Door de transitie waarbij mensen zelfstandiger naar een oplossing moeten zoeken, dachten veel gemeenten dat huishoudelijke hulp niet meer hun taak was. Mensen kunnen dit zelf regelen via hun eigen netwerk. De Centrale Raad van Beroep heeft echter bepaald dat het wel een taak van de gemeente is. De gemeente moet nu de indicatie opstellen waaruit blijkt of iemand huishoudelijke hulp nodig heeft. Oftewel wanneer is het huis zo vies zodat dat hulp nodig is voor een aantal uren per week.

Het is toch bizar dat de gemeente dit bepaalt? Hoe groot moet de vragenlijst zijn om onder aan de streep vast te stellen of een huis zus of zoveel schoonmaakuren nodig heeft om leefbaar te worden. De een wordt gelukkig van een huis dat zo schoon is dat het zeer doet aan je ogen. De ander houdt van spinnenwebben want die kleuren zo mooi in de zon en spinnen vangen vervelende muggen. Dit geeft aan hoe verschillend mensen zijn en dat mensen van veel dingen gelukkig kunnen worden waar andere mensen niet aan moeten denken.

Dus kun je als gemeente niet van te voren bepalen of een huis vies is (schuldig) zonder naar de werkelijke situatie van de mensen te kijken (onschuldig?). De gemeente kan wel samen met de hulpvragers en zijn of haar familie en vrienden kijken wat in die situatie nodig is. Maar dat is een omslag in het denken van de ambtenaren en van de hulpvragers. Vraag je dan wat niet goed gaat of vraag je waar mensen echt behoefte aan hebben om prettig te leven?

Laat je daarom verrassen op het festival van de LCGW. Ontdek en/of deel waar jij gelukkig van wordt en hoe je dit als overheid het beste kunt hanteren zonder meteen iemand aan te wijzen als “schuldig”. 

Petra Raaijen

meer info LCGW festival

<< October 2016 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31