LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressDe decentralisatie op zijn retour
02-06-2015 15:00

De afgelopen maanden heb ik 2 x een ESN –bijeenkomst bijgewoond in Brighton. Afgezien van het feit dat Brighton een leuke badplaats is die zeker een bezoekje waard is – waren de programma’s inhoudelijk ook zeker het bezoeken waard.

In februari mocht ik – last minute – aanschuiven bij een conferentie over ouderenzorg in diverse landen. De deelnemers waren België, Finland, Zweden, Groot-Brittannië en Tsjechië. Een zeer uiteenlopend gezelschap dus. Wat hen wel bond was de betrokkenheid bij ouderenzorg en de vraag hoe dit op de lange termijn te organiseren is. Vooral in landen als Zweden, Groot-Brittannië en België is het gesprek rondom de participatiesamenleving volop gaande. Hoelang kunnen mensen thuis wonen, hoe organiseren we de zorg zo efficiënt mogelijk, wat kunnen en mogen we verwachten van het informele netwerk. Kortom: zeer herkenbare vraagstukken die opgeworpen werden. Tsjechië was de uitzondering in dit geheel. Het land is nog zo nieuw dat allerlei instituten en regelgeving geheel in de kinderschoenen staat. Een wat andere positie werd ingenomen door Finland. Op het moment van de conferentie werd in het Finse parlement de discussie gevoerd over het verder centraliseren van de zorg. Na een decentralisatieronde in de zorg te hebben gehad was men tot de conclusie gekomen dat de verschillen tussen de diverse gemeenten te veel uiteen liepen – zowel qua zorginhoud als qua financiën. Ik heb dit voor mezelf maar vertaald als “de decentralisatie op zijn retour”. Het voorveld voor onze decentralisatie?

In mei volgde een conferentie waarbij ESN als 1 van de partijen deelnam. Het onderwerp was “people matter, quality4work” – waarbij de nadruk lag op hoe we de kwaliteit van medewerkers in de huishoudelijke en persoonlijke verzorging (personal and householdservices) kunnen bewaken. Ook hier weer een interessant thema dat ook in Nederland aan de orde is. Thuiszorgorganisaties die omvallen en gemeenten die geen huishoudelijke diensten meer bieden, leiden ertoe dat de werkgelegenheid in die sector onder druk staat. De deelnemende landen waren nu Groot Brittannië, Ierland, Schotland, Finland, Zweden en Nederland. Zelf heb ik een presentatie gegeven over de transities op lokaal nivo, en het werken vanuit de “één gezin, één plan” gedachte. De bezuinigingen in de zorg en de vragen hoe hiermee om te gaan waren zeer herkenbaar. Op Zweden na was in alle landen bezuinigd op de zorg. De concurrentie in de sector wordt meer, arbeidsomstandigheden slechter. Dit alles speelt in de wetenschap dat de bevolking vergrijst en er in de sector dus juist veel groei ter verwachten is.

Ik wil 2 dingen noemen die mij aanspraken in de ervaringen van de diverse landen. Allereerst is er in Finland een wetgeving die het mogelijk maakt dat mantelzorgers een uitkering/loon krijgen. Hierdoor wordt een mantelzorger erkend in zijn/haar taak en kan dit een verlichting betekenen (in financiële zin) voor de mantelzorger. Van een hele andere orde was het voorbeeld van Groot-Brittannië waarin een aantal gemeenten werken met een “Ethical Care Charter”. Deze verklaring vraagt werkgevers om goede werkomstandigheden in acht te nemen voor hun medewerkers. Het gaat dan bijvoorbeeld om het geven van goede arbeidsvoorwaarden aan medewerkers, geen vast personeel vervangen door 0-uren contracten enz. Dit klinkt als zeer vanzelfsprekend, maar in een werkveld (thuiszorg en huishoudelijk hulp) waar de prijs onder druk staat en de concurrentie groot is zijn deze zaken wellicht niet zo vanzelfsprekend als ze lijken. Kortom: ook hier weer een goede bijeenkomst met genoeg “food for thought”.

 

Jolanda Verbiesen,
Bestuurslid LCGW en manager gemeente Heusden

<< June 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930