LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressWMO: het ‘nieuwe opvoeden’ is geen kinderspel
09-02-2015 16:34

De nieuwe WMO is geïntroduceerd en we verwachten veel van onze burgers. Bijvoorbeeld bij het opvoeden van kinderen. Daarbij is de gedachte gebruik te maken van maatschappelijke initiatieven die kinderen direct helpen. Of indirect, door het helpen van de ouders. Maar dat idee uitvoeren blijkt geen kinderspel. Want, hoe gaat dat in zijn werk?

Dat ontdekken we in een aantal praktische clinics tijdens het LCGW-congres. Alvast een tipje van de sluier:

Clinic 1: het opvoeden van ouders
Hoe nemen ouders anno 2015 zelf verantwoordelijkheid in de opvoeding van hun kinderen? Daarover gaat de clinic van Katrien Laane. Haar onderneming De OpvoedParty ondersteunt gemeenten en beroepsopvoeders om in gesprek te komen met ouders, die worstelen met opvoedingsvragen.

Een OpvoedParty is een bijeenkomst van ongeveer twee uur, waar in klein gezelschap onder deskundige leiding met elkaar wordt gediscussieerd over één of meerdere opvoedingsthema’s. Doel is ervoor te zorgen dat ouders elkaar ondersteunen waardoor een pedagogisch klimaat ontstaat. De Opvoedparty gaat over een samenspel van eigen kracht, burgerparticipatie, opvoedingsondersteuning en het sociale ondernemerschap.

Clinic 2: het opvoeden van kinderen
Een ander voorbeeld van verbinding, burgerkracht en dialoog is het Engelse ‘Childfriendly Leeds’. Dit initiatief bouwt op de kracht van de jeugd, hun familie, netwerk en maatschappelijke partners. De benadering ‘Restorative Practice’ gaat uit van dialoog en samenwerking. Niet leiden, maar geleid worden. Dat is de nieuwe waarde.

Het gaat er niet alleen om dat kinderen stap voor stap gaan participeren in de wereld van volwassenen en meedoen aan activiteiten, die speciaal voor kinderen georganiseerd worden. Het gaat vooral om de eigen inbreng van kinderen en jongeren. Van spelende kinderen tot tieners die hun sociale leven in de openbare ruimte zoeken.

Andy Lloyd verzorgt in dat kader een clinic tijdens het LCGW Congres. Ze geeft nu leiding aan een proactieve jongerenbeweging die aansluit bij de behoeften van de samenleving. Het verhaal van Leeds is daarom interessant voor onze ontwikkelingen in het sociaal domein. Het is een andere manier van werken en kijken, die ondersteunend is om uit de moeilijke posities te komen.

Congres LCGW 2015
Deze en andere praktische clinics worden gegeven op het LCGW-congres in maart. Na jaren van Haags gedoe mogen gemeenten eindelijk aan de slag met de decentralisaties. Daarom staat het LCGW congres 2015 in dit teken. Laat je inspireren om het totaal anders te gaan doen. Meld je daarom nu aan voor het LCGW-congres, it giet oan!

Michiel Daalmans
 
Lees meer over het congres

<< February 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728