LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressDoen gehandicapten ook mee?
29-01-2015 14:22

Het is zover! Na jaren van Haags gedoe mogen gemeenten eindelijk aan de slag met de decentralisaties. Het LCGW congres in maart 2015 staat dan ook uiteraard in dat teken. Want nu moeten we het gaan doen. Of zoals ze in het Fries stellen: It giet oan! Maar hoe precies, dat is nog de vraag. En hoe kan iedereen meedoen?

“Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd om verantwoordelijkheid te nemen”, zei koning Willem-Alexander in zijn eerste troonrede in 2013. Kortom: begin een moestuintje, zorg voor je zieke buurman of doe boodschappen voor je dementerende oma. “Participatie vraagt om verantwoordelijkheid en ruimte voor eigen initiatief.” Maar geldt dat wel voor iedereen?

Doen gehandicapten ook mee?
Participatie maakt mensen optimistischer, minder vaak ziek, creatiever en productiever. De oproep tot een participatiesamenleving biedt een unieke kans om anders naar onszelf en onze omgeving te kijken. Maar hoe is deze sociale participatie te rijmen in de wereld van de participatie van (jong)gehandicapten?

Hoe krijgen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt er weer bij?
Mensen die langdurig uit het arbeidsproces zijn hebben soms een duwtje nodig. Zoals opnieuw leren dat ze op tijd moeten komen. De kans krijgen om mee te mogen doen. Of de kans krijgen om te ontdekken wat ze graag doen. Zodat het vertrouwen weer groeit en ze een bijdrage kunnen leveren.

Sociaal ondernemen: een case
Erwin Wigbold heeft daar een eigentijdse visie op. Wigbold leidt de succesvolle sociale onderneming Visschedijk. Visschedijk werkt samen met gemeenten en SW-bedrijven uit de regio om mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt te integreren in de samenleving. Met zijn team biedt hij onder andere schoonmaak- en hoveniersdiensten en verzorgt hij bijvoorbeeld catering. Wigbold biedt mensen een volwaardige baan. Iedereen krijgt de eerste dag hetzelfde uniform als alle werknemers. Iedereen ziet er hetzelfde uit, er is geen onderscheid. Niet de beperking telt in zijn bedrijf, maar het talent dat je wil inzetten om je van dienst te maken. Met zijn werkwijze ontwikkelen zijn werknemers zich opzienbarend beter door deze vorm van gehandicaptenparticipatie. Het blijkt een successtory.

Hoe benut je talent gericht?
Toch is het nieuwe samenspel tussen markt, overheid en samenleving nog een weg van oude hindernissen. Neem gemeentes die de jaarlijkse aanbesteding enkel op prijs doen. Die missen de verborgen kansen bij het inschakelen van een sociale onderneming. Die kosten weliswaar meer, maar leveren op ‘zachte’ waarden meer op. Kortom, waar stuur je op?

Congres LCGW 2015 
Tijdens het congres gaan we in op deze casus en vertellen we je meer over het gericht inzetten van talent in het bedrijf van Erwin Wigbold. Kom een kijkje in de toekomst nemen en laat je verrassen door de leerzame clinics over resocialisatie van (jong)gehandicapten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en andere vormen van burgerparticipatie. Meld je nu aan voor het congres, it giet oan!

Chris Kuypers
(secretaris LCGW)

<< January 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031