LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressLaat het initiatief in de handen van de burgers
26-01-2015 11:11

Punt zes van het manifest gaat over loslaten. Loslaten zorgt voor mogelijkheden, ruimte en meer initiatief van burgers. Of zoals zo mooi uit de dromen van de VIP bus van Dennis Nolte blijkt: laat dromen werkelijkheid worden door ruimte te geven. Voor de gemeente betekent dit dat mensen, stichtingen en verenigingen niet door regels en beleid worden belemmerd.

Maar.....wil een stichting of vereniging wel losgelaten worden?

Jarenlang is er subsidie verstrekt en als je geluk hebt, gebeurt dit zelfs structureel. De subsidie is opgenomen in de begroting van de stichting. En zelfs keurig aan activiteiten of de huur verbonden, om de subsidie netjes te verantwoorden.

Maar wat als de gemeente loslaat en nieuwe beleidsregels opstelt voor subsidies? Er ontstaan mooie en creatieve initiatieven. Er zijn stichtingen en verenigingen die elkaar vinden en samen ideeën ontwikkelen.

Maar stichtingen en verenigingen met een structurele subsidie hebben het toch moeilijk. Hoe kunnen zij het gat in de begroting dichtten? Dit betekent het einde van de organisatie want alles was op orde en nu kan dit niet meer.

Of zoals een bestuurslid van de muziekvereniging vertelde: "Als we meer leden krijgen, groeien onze financiële problemen. De leden betalen de docent, maar wie betaalt de huur van de ruimte die nodig is? De huur werd altijd betaald uit de subsidie. Dus bij meer leden is er een grotere ruimte nodig. Dit betekent een hogere huur en een nog groter gat in de begroting”.

En dat terwijl je denkt dat elke vereniging meer leden wil? In die redenering missen we het bedrijfsmatige en creatieve denken. De Rabobank biedt cursussen aan om bestuursleden bedrijfsmatiger te laten denken. Het vrijwilligers steunpunt heeft vrijwilligers om de verenigingen te helpen met kortlopende activiteiten. De vorm van ondersteuning verandert.

Als ambtenaar leren we op de conferentie hoe we dromen en activiteiten de ruimte geven door het initiatief in de handen van de burger te leggen. Maar in hoeverre zijn verenigingen en stichtingen hier aan toe? Hoe kun je hen ook een omslag laten maken. Ook deze vraag behandelen we tijdens het congres.

De decentralisaties zijn een wisselwerking, niet alleen de ambtenaren hebben de mentaliteit van de Elfstedentocht rijder nodig, maar de gesubsidieerde organisatie ook. Dus vorm een team en beleef de tocht.

Petra Raaijen,

Gemeente Borger-Odoorn

<< January 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031