LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressMobiliseren van gemeenschapszin
12-01-2015 15:33

De burgers en de gemeente zitten vaak in vastgevroren posities. Vaak weten ze niet goed wat ze van elkaar kunnen verwachten en waar de verantwoordelijkheden ligt. En voornamelijk: hoe spreek je elkaars taal? Dit geldt ook binnen de gemeentelijke organisatie. Een groep ambtenaren werkt hard aan de decentralisatie, maar weten de collega's wel waar het overgaat? Om al deze verhoudingen te laten ontdooien hebben alle partijen de doorzettersmentaliteit van een Elfstedentochtrijder nodig. Na alle systeemveranderingen rond de decentralisaties bent u in het voorjaar van 2015 vast wel toe aan reflectie. Hoe mobiliseren we gemeenschapszin en maken we voor de burgers duidelijk waar zij  verantwoordelijk voor zijn? En ervaren zij ook dat de overheid de kwetsbare burger niet laat vallen?

Als LCGW zijn we zelf aan de slag gegaan met het mobiliseren van gemeenschapszin. Dit gebeurt in een van de dorpen van de gemeente Achtkarspelen. Onze centrale vraag aan elke inwoner is “ben jij gelukkig in Gerkesklooster-Stroobos?” De antwoorden zijn vaak verrassend. Dit geldt niet alleen voor een dorp in Friesland maar ook in wijken van grote steden kom je dit tegen. Er is nog veel te doen in Nederland. Tijdens het congres in maart vertellen we ons verhaal uit het dorp en komen er twee inspirerende sprekers aan het woord. Erwin van Walegem en Bruno Doedens laten je zien hoe je als gemeente de gemeenschapszin kunt mobiliseren. 

Erwin van Waeleghem is geïnspireerd door Semco Style van Ricardo Semler. Zijn methode is gebaseerd op de kracht van geluk en het nemen van verantwoordelijkheid. Bij deze methode gaat het om samenwerken vanuit wederzijds vertrouwen en het transformeren naar sociale innovatie. Wat betekenen dit voor je werk als ambtenaar, zowel voor het contact met burgers als met je collega's en zelfs voor de inrichting van de gemeentelijke organisatie?  Erwin behandelt een aantal concrete voorbeelden uit overheidsorganisaties. Hij informeert ons daarbij over de principes die al meer dan 30 jaar gehanteerd worden in het Braziliaanse bedrijf Semco, van Ricardo Semler. Semco is het meest succesvolle voorbeeld van democratische en participatieve bedrijfsvoering. De centrale vraag is: hoe kunnen we deze principes inzetten om van de transitie een transformatie te maken? Een transformatie naar een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet en gelukkig(er) is. Verwacht niet dat je de voorbeelden, de principes en de tien punten uit het manifest zo kan overnemen. Ook Ricardo Semler heeft met vallen en opstaan zijn bedrijf tot de huidige situatie gebracht. Tijdens het congres leer je welke kansen en problemen je tegen kunt komen. Maar deel vooral je eigen ervaringen!

Bruno Doedens brengteen ode aan de onderbelichte kracht van de dorpscultuur. Bruno laat zien hoe je in het hele dorp de stilzwijgende gemeenschapszin en onbenoembare vanzelfsprekendheid kunt inzetten. Hij laat foto’s en een film zien van zijn gerealiseerde sociale kunstwerken. Laat je verrassen over wat je kunt doen met één zonnebloempit per inwoner! Ervaar dat onverwachte impulsen vanuit cultuur, sport en groen tot resultaat kunnen leiden. Maar ook hier geldt: zoveel verschillende mogelijkheden.

Dit congres mag u niet missen. It giet oan. We verbinden onze dromen met de echte wereld. We dagen u ook uit: zet uw talent en vakmanschap in tijdens het congres. Help anderen, durf u kwetsbaar op te stellen, deel uw kennis en laat u zien. Door samen de ervaringen en voorbeelden te delen, zorgen we samen voor een niet te mogen missen congres.

Het is zover! Na jaren van Haags gedoe mogen gemeenten eindelijk aan de slag met de decentralisaties. Daarom staat het LCGW congres 2015 in het teken van 'En nu gaan we het doen,' of in het Fries: It giet oan! Komt u ook?

Petra Raaijen,

Gemeente Borger-Odoorn en lid van de LCGW conferentiewerkgroep

<< January 2015 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031