LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressBurgerparticipatie ontdooit, It giet oan
16-12-2014 13:44

In een donker Leeuwarden, op een vrijdagavond bij een schaaktoernooi van mijn zoon, denk ik  aan het congres van het LCGW, burgerparticipatie ontdooit. It giet oan. We zitten in een wijkgebouw met vele activiteiten. Zijn deze georganiseerd door de mensen zelf of heeft de gemeente subsidie verleend voor de dorpshuisfunctie of voor het stimuleren van ontmoeting?

Met detien punten van het manifest in het achterhoofd zou ik er vanuit moeten gaan dat het hele gebouw gevuld is met burgerinitiatieven. Ook de schaakclub heeft vele vrijwilligers waar de jeugd van profiteert.

De tien punten van het manifest waren al een cultuuromslag over de manier van werken van de gemiddelde gemeenteambtenaar. Anderen laten organiseren, verbinden, faciliteren en fouten durven maken. Daar gaat het om. Dit gebeurt al op vele plekken, met of zonder de gemeente. Een stap verder, daar gaat de conferentie over. Dit congres mag u niet missen. It giet oan. Tijdens het congres laten we u kennismaken met de koplopers uit het sociaal ondernemerschap. U krijgt oplossingen voor uw werkterrein, of dat nu jeugdzorg, participatie of de Wmo is. U krijgt de kans om te ontdooien. Zoals gebruikelijk op een LCGW-congres prikkelen we. Waar zit de blinde vlek? In 24 uur gaan we samen alles inzetten wat een Elfstedentochtwinnaar nodig heeft om de participatiesamenleving vorm te geven.

Over deze stappen, wat ging goed en waar ging het mis en wat leer je hiervan. De uitwisseling van eigen ervaringen en de ervaringen van anderen. Dit is de kern van de conferentie.

Erwin Wigbold is een sociale ondernemer. Hij kijkt verder dan de diploma's van de werknemers. Hij speelt het nieuwe schaakspel tussen de markt, overheid en de samenleving. Voor hem is het spel niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend geweest. Hij vertelt welke obstakels hij tegenkwam en hoe hij deze overwon met of zonder de gemeente. Deze ervaringen wil de gemeenteambtenaar gebruiken om zelf die fouten niet te maken of te kunnen vertalen naar eigen werk. Want hoever kan en wil de ambtenaar loslaten, fouten durven maken en te vertrouwen op de eigen kracht van de burger. Er zijn namelijk ook wetten die de regels vastleggen, toch?

Tijdens de elf kernen-tocht ga je in gesprek met de ondernemers, burgers, professionals en collega's. Zij laten zien hoe sociale marketing werkt. Wat komt je tegen, wat werkt en wat niet? En hoe kan je de burgerparticipatie, vertaald naar je eigen gemeente, gezamenlijk oplossen?Zijn er op de verschillende plekken ook verschillende aanpakken nodig? Op deze vragen vind je samen met je team antwoorden. Als strategisch team kiest ieder zijn plek om de informatie te halen en te brengen.

Bruno Doedens refereert aan de onderbelichte dorpscultuur. Deze is sterk en kan tot mooie sociale kunstwerken leiden. Hij laat zien hoe deze gemeenschapszin gemobiliseerd wordt.  Zijn verhaal is gericht op een dorp, maar dit vind je ook in een stadswijk. In het verhaal wordt duidelijk dat de onbenoembare vanzelfsprekendheid zowel in een dorp als in een wijk aanwezig is en hoe deze geactiveerd wordt.

Voordat iedereen op de tweede dag samen de lunch nuttigt, worden de ervaringen tijdens de dagen uitgewisseld. Onder leiding van een gespreksleider vertelt ieder wat hij op zijn tocht meemaakte en  hoe je dit binnen je eigen gemeente kunt gebruiken.

Aan het eind van de conferentie is iedereen zich bewust van de tien punten van het manifest. Ook weet iedereen hoever hij of zij deze tienpunten al gebruikt. En hoe kan je dit verder ontwikkelen met de valkuilen en kansen die je tegenkomt. Warm geworden van deze bewustwording gaat iedereen met goede moed terug naar zijn eigen werkpraktijk en profiteert er als burger ook van. Lees alles over het congres.

Petra Raaijen,

Adviseur Gemeente Borger-Odoorn en lid van LCGW-conferentiewerkgroep

<< December 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031