LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressConferentie in Rome
18-09-2014 11:37

Door LCGW zijn we uitgenodigd om de 22ste European Social Services Conference in Rome bij te wonen. Wij van het Actieplan Jeugdwerkloosheid Holland Rijnland hebben deze uitnodiging enthousiast geaccepteerd. Voor mij was dit de eerste keer en ik was dan ook erg benieuwd welke ervaringen ik kon delen en uitwisselen, maar vooral ook wat het zou opbrengen.

Drie dagen lang zijn er veel workshops gegeven afgewisseld door plenaire bijeenkomsten en presentaties. Het thema “Social inclusion and social development” werd vanuit velerlei invalshoeken, projecten en ervaringen gepresenteerd. Er werd vooral gedeeld wat werkt om mensen uit hun isolement te halen en daardoor weer actief te laten participeren in de maatschappij.

Ook was het onze beurt om te participeren in het congres. Onze ervaringen met het terugdringen van de jeugdwerkloosheid in Nederland, maar specifiek in de arbeidsmarktregio Holland Rijnland, hebben we gepresenteerd aan de hand van de resultaten en werkwijze van project JA! (jongeren op de arbeidsmarkt). Veel mensen tekende in voor de workshop, maar helaas verliet een derde van de bezoekers de zaal toen ze erachter kwamen dat er ook actieve deelname aan de workshop werd verwacht Dit beeld zagen we ook bij soortgelijke workshops. Een leermoment voor komende conferenties.

De workshops die ik heb bijgewoond waren inspirerend en interessant. Hierdoor hebben we afspraken gemaakt met Duitse en Belgische deelnemers om good practices uit te wisselen en te onderzoeken waar we actief kunnen gaan samenwerken. Daarnaast hebben we goede gesprekken gehad met de vertegenwoordiging van Divosa. In het bijzonder over de noodzaak van alternatieve vormen van onderwijs voor kwetsbare jongeren die (nog) niet passen in het reguliere MBO, maar wel leer- en ontwikkelbaar zijn. Divosa zal zich sterk maken voor het uitdragen van dit aandachtsgebied onder haar leden naast diverse andere lobbycircuits richting lokale en landelijke overheden.

Dus ja, het bijwonen van de conferentie heeft zeker een bijdrage geleverd aan de initiatieven in eigen regio.En we gaan onderzoeken of een transnationaal project tot de mogelijkheden behoort. Rome was dus in alle opzichten een inspirerende stad om een conferentie als deze te houden!

Volgend jaar de conferentie in Lissabon. Alweer zo’n prachtige stad!

Door Joost Bruggeman, Jos Valk en Chrissie van der Meijden, Actieplan Jeugdwerkloosheid Holland Rijnland

<< September 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930