LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressLCGW???
05-09-2014 13:45

Waar staan die letters ook al weer voor? Iets met welzijn en zo. Moet je daarvoor naar Rome, Jan Willem? Is ons eigen land niet inspirerend genoeg op het gebied van welzijn? Ik kan niet anders dan zeggen dat mijn verwachtingen van het ESN congres in Rome dan ook hooggespannen waren. ESN, European Social Network Services, deze letters dekken de lading wel. Het gaat vooral om netwerken en bij elkaar in de keuken kijken. Met name de workshops geven verschillende landen op geheel hun eigen wijzevol passie entrots oplossingen aan voor zorg en welzijn. 

Wat mij sterk opviel was dat In Nederland eigenlijk, met name door de decentralisaties een geheel nieuwe weg wordt ingeslagen waarbij er een sterk beroek wordt gedaan op de samenleving zelf. Dit staat in contrast met, met name de Scandinavische landen, die een nieuw soort verzorgingsstaat aan het opbouwen zijn en hierin aan het verzuilen zijn.

Een spannende materie zo constateerde ik voor mezelf. Juist met kennis van de kantelingsgedachte zie ik juist vele voordelen in de weg die we in Nederland zijn ingegaan. Voordelen in euro´s te benoemen, maar meer nog in een ontwikkelende participatiemaatschappij, waarbij participatie vooral breed ingezet kan worden.

In mijn eigen gemeente Achtkarspelen zie ik hiervan mooie voorbeelden die zeker niet zouden misstaan op een dergelijke conferentie. De camping bijvoorbeeld waar ruimte is om in grote hoeveelheden te koken, een plaats waar ouderen samen kunnen komen om samen te eten, een plaats waar verschillende doelgroepen elkaar ontmoeten en samen de wijk in trekken om te klussen, of gewoon een praatje te maken in de buurt. Echte betrokkenheid.

Helaas staan de regionale krantjes ook vol met ingezonden brieven van burgers die zich ergeren aan het te lange gras, het niet schoffelen van de plantsoenen en het niet plaatsen in een verpleeghuis. Het zou juist zo mooi zijn dat deze mensen eens nader met elkaar in gesprek gaan en hun gedachten kantelen naar welke verantwoordelijkheid zij zelf hebben. Dat vind ik spannende onderwerpen, onderwerpen die misschien door de grote differentiatie op het congres niet echt plenair aan bod kwamen, des te meer in de wandelgangen en aan de tafel van de LCGW. Rome was voor mij inspirerend en bevestigde mij erin dat we er nog lang niet zijn in Nederland, maar dat we wel een weg zijn ingeslagen… enne LCGW? Waar stond dat ook al weer voor? Ik denk dat we in dit brede LCGW verband elkaar heel hard nodig hebben om juist ook hier met elkaar over uit te wisselen.

 

Jan Willem Zwart,
programmamanager

<< September 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930