LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressA peer review on investing in children
19-06-2014 12:00

Voor dat thema had het ESN ons gevraagd een Nederlandse delegatie samen te stellen. En daarom vloog  ik namens het LCGW begin juni naar Barcelona. In het vliegtuig vroeg ik me af wat de meerwaarde zou zijn van de bijeenkomst: wat kunnen wij leren van andere landen? En wat kunnen zij van ons leren?
 
We starten in Barcelona met een gezamenlijke maaltijd de avond voor het congres. Gelukkig: allemaal “gewone” mensen, al dan niet in maatpak of cocktailjurkje. Maar in ieder geval is iedereen bereid over zijn/haar eigen grenzen te kijken (letterlijk). Tijdens het diner schakelen we gemakkelijk over naar de Engelse taal. Dit wordt wat lastiger als we de dag daarna in het Palau de Pedralbes zitten. Het voormalige zomerpaleis van de koning is de entourage waar het event plaatsvindt. Een vertaling naar het Engels van ‘transities in het sociale domein’, ‘eigen kracht’ en hoe de lokale overheden hiermee omgaan levert toch een speurtocht naar de juiste bewoordingen op. Gelukkig zijn er tolken aanwezig die dit nog omzetten naar het Catalaans….
De bijeenkomst wordt geopend door de Catalaanse minister van Jeugd. Zou onze commissaris van de Koning in Friesland dit ook zo doen, vraag ik me af: een openingsspeech in de eigen taal. De eerste sprekers geven vooral de formele lijnen aan. Er zijn thema’s die in alle landen spelen: armoede, kostenstijging, steeds complexer wordende zorg en stelselwijzigingen. 

Herkenning en nieuwe inzichten
Na deze sprekers komen de individuele landen aan bod. Het Nederlands jeugdinstituut houdt een presentatie over de transities. Dit levert veel vragen op: is dit de goede weg? De uitwisseling die volgt is interessant: Polen, dat als nieuwe democratie vooral zoekend is naar een manier om het systeem in te richten, Schotland dat al sinds de jaren ’60 de gemeenschap actief betrekt bij jeugdbeleid. Dat ook jongeren actief worden ingezet bij de beleidsevaluatie, spreekt me aan. Duitsland – met het Jugendambt, en Catalonië, waar de economische crisis een directe impact heeft op jeugdbeleid. Kortom – veel herkenning, maar ook nieuwe inzichten.
Zoals bij de meeste congressen, nationaal of internationaal, leveren de pauzes de meest vruchtbare gesprekken op. “Hoe doen jullie dat nu in de praktijk?” Die vraag wordt aan de lopende band gesteld.

Inbreng van de jeugd
Eén item dat op het eind van de middag langs komt is hoe we onze jeugd zelf betrekken bij de plannen en het beleid. Hier blijkt iedereen, ongeacht land van herkomst, mee te worstelen. Onze Catalaanse collega ziet hier een thema opkomen voor een nieuw congres…. In dat geval wil ik wel weer van de partij zijn. Want – naast de herkenning is er zeker veel nieuws te halen buiten onze eigen landsgrenzen.
Na de conferentie vertrekken de meesten huiswaarts. Zelf heb ik nog een dagje Barcelona voor de boeg. In de wachtrij bij de Sagrada Familia kom ik een bekende tegen: een collega van de Poolse delegatie heeft besloten ook nog een dagje langer te blijven. Herkenning, en de conclusie dat de overeenkomsten tussen ons allen groter zijn dan we vooraf hadden bedacht. Een mooie conclusie van een leerzame reis!

Joland Verbiesen,
Bestuurder LCGW Zuid

<< June 2014 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30