LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressFestival van de zachte G naar de zoute Zee
Voor een beter sociaal domein

Doe mee met het rondtrekkend festival "van de zachte G naar de zoute Zee"! We willen allemaal transformeren een beter sociaal domein. Daarom hebben we als centraal thema geluk. Hoe beinvloed je geluk? Hoe meet je geluk? Hoe werkt dat in de gemeentelijke praktijk? Op 16 maart starten we in Den Bosch en vervolgen het programma op 17 maart in Schouwen-Duiveland.

Het festival biedt een unieke kans om de nieuwste trends in het sociale domein te ontdekken, innovatieve praktijken uit te wisselen en inspiratie te halen uit nieuwe ideeën. Maar natuurlijk is er ruimschoots aandacht voor actuele vraagstukken uit de dagelijkse praktijk. We zijn trots op het ruime aanbod van de gastgemeenten en van de lidgemeenten. Het festival is vooral leren van elkaar!

Op donderdag 16 maart zijn we te gast bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. De start is op de festivallocatie Tramkade, een bruisende plek vlakbij het station.

Het programma stel je zelf samen. Je kunt naar een college van "geluksprofessor" Ap Dijksterhuis. Of naar Prof. Hans Beckers, vermaard om zijn ja-cultuur en opzet van een verzorgingstehuis waar je je huisdier mag meenemen en een wijntje bij je eten kunt bestellen. Martijn burger neemt je samen met de gemeente Schagen mee naar de verbinding tussen theorie en praktijk met het college "sturen op geluk".
Maar natuurlijk is er ruimschoots aandacht voor actuele vraagstukken uit de 
dagelijkse praktijk van transitie, transformatie, kanteling, participatie en wat dacht je van de kansen omtrent de nieuwe omgevingswet?
Hiernaast staan al enkele voorbeelden van het ruime aanbod binnen het keuzeprogramma. 

Rondtrekkend festival
Na een voorgerecht te hebben genuttigd op locatie, stap je aan het eind van de dag in de bus naar de volgende bestemming. Elke bus biedt een ander programma aan. Het programma varieert van een masterclass tot een kort werkbezoek bij een gastgemeente die op de route ligt. Tijdens de busreis kun je genieten van het hoofdgerecht. Het toetje staat bij aankomst klaar op het strand van Renesse. Als je wilt kun je de dag afsluiten met een standwandeling en glühwein op het strand. 's Avonds slaap je in hotel De Zeeuwse Stromen.

Vrijdag 17 maart beginnen we de dag met een ontbijt bij gastgemeente Schouwen-Duiveland. Daarna stel je weer je eigen programma samen. Een eerste impressie vind je hiernaast. Ook nu weer de mogelijkheid om enkele colleges te volgen. Zoals een college van Hoogleraar Martijn Burger van Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO), de faculteit van de Erasmus Universiteit die het World Happiness Report opstelt. Samen met de gemeente Schagen werken ze aan een programma om het geluk van de inwoners te bevorderen. In dit college delen ze hun ervaring. Er is ook de mogelijkheid voor een masterclass, zodat je handvatten krijgt hoe je hiermee aan de slag kunt. 

Op de festival locatie zijn diverse workshops en masterclasses. Je kunt aan meerdere deelnemen of je gaat op werkbezoek bij een van de geselecteerde projecten van de gastgemeente Schouwen-Duiveland.

AANMELDEN

Keuze programma


Donderdag 16 maart 2017

Laat je verrassen op het festival door De Wasmannen, De Blauwe Engelen en de Smoothie Sisters. Of ga in gesprek met het platform voor jonge mantelzorgers. Verder stel je tijdens het festival zelf je programma samen. Klik op de link voor een prezi presentatie van het volledige dagprogramma. Een tipje van de sluier. Wat kun je zoal verwachten?

Mini symposium schoon gewoon: De eerste werknemers waar de poetsvrouwen allemaal directeur zijn. Lees meer

Workshop Preventief Professioneel Jongerenwerk
Workshop Sheila en Rianne van de gemeente 's-Hertogenbosch over Preventief Professioneel Jongerenwerk. Jongerenwerk nieuwe stijl in de gemeente 's-Hertogenbosch.

Theater workshop gelukzoekers
Ga aan de slag met samenwerking, identiteit, ontmoeten, onthaasten en leer van en met vluchtelingen in een theaterworkshop.

Geluk in Twente
In Twente wordt al jaren gewerkt aan geluk in het sociale domein. Stichting Arcon richtte daartoe de Geluksacademie op. Van Geluksroutes voor sociaal geïsoleerde inwoners, werken met Menselijke Maat tot een samenwerking met Saxion en de Universiteit Twente. Centrale leidraad is de vraag 'hoe kom je van klacht naar kracht?' In deze lezing gaat Aad Francissen in op de wetenschappelijke aspecten van geluk. Met daarbij voorbeelden uit de gemeentelijke praktijk. 

De Blauwe Engelen: Ervaar de gastvrijheid van ’s-Hertogenbosch. Meer dan 350 vrijwilligers zijn actief als gastheren en –vrouwen voor de stad. Overal in de stad zijn zij herkenbaar aan hun blauwe jasjes. Leer meer over dit project en hoor van vrijwilligers zelf wat het hen heeft opgeleverd.

Excursie een bijzonder kloosterhotel:  Met de Blauwe Engelen naar de Soete Moeder. Een bijzonder kloosterhotel waar speciale jongeren wonen, werken en leren.

Excursie Wijkonderneming De Copernikkel: Met de Blauwe Engelen naar twee locaties. De Copernikkel en de Fietswerkplaats.

 

Vrijdag 17 maart 2017

Ook deze dag stel je weer je eigen programma samen. Je kunt kiezen uit een bezoek op locatie bij de gastgemeente Schouwen-Duiveland, een masterclass op de festivallocatie, een workshop of een korte training. Hieronder een paar voorbeelden wat je kunt verwachten.

Odense Huis: Een inloophuis voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Een taboedoorbrekend project naar Deens voorbeeld.

Dorpshuis Noordwelle: Bezoek aan het Dorpshuis Noordwelle. Het dorpshuis is opgeknapt door de bewoners en wordt zelfstandig gerund. Bovendien hebben ze een eigen elektrische vervoersdienst.

Zorgboerderij Bouwlust: Workshop: Hoe maak je van elke dag een feestje op een zorgboerderij. Waarin wij iets kunnen betekenen voor een ander, lekker en gezond eten, buitenlucht, dieren en muziek een verrassende rol spelen.  

De Duinen van Haamstede: Bezoek het woonproject en leer over levensloop geschikte woningen.

Samenwerking FC de Westhoek en jongeren: Een burgerinitiatief dat gericht is op ontmoeting van jongeren en ze betrekken bij sport. Resultaten zijn sportiever en zelfredzamer gedrag.

Grip en Glans: Een workshop van de gemeente Nieuwegein over eenzaamheid bij ouderen en werklozen. Ervaar zelf deze evidence based interventie tegen eenzaamheid.

De transformatie ben ik zelf: De maatschappij om ons heen verandert. We vragen een nieuwe houding en gedrag van inwoners en dat vraagt ook van onszelf een andere houding en gedrag. En dat willen we graag, maar dat gaat niet vanzelf. In een gezellige en actieve workshop zoeken we wat ons weerhoudt en hoe we daar mee kunnen breken. 

Gelukkig in een netwerk:  Kinderen en jongeren die niet meer thuis kunnen wonen hebben net als alle jongeren,opvoeders en een 'thuis' nodig. Pleeg- of gezinshuisouders richten zich in een netwerk op wederzijdse ondersteuning en het benutten van de krachten in hun omgeving. Daar worden de kinderen en jongeren blij van en hun opvoeders en ouders gelukkiger.

De gelukscoach  In de gemeente Waalwijk hebben de thuiszorgorganisatie Actief Zorg en het team WijZ samen de handen ineen geslagen voor de inzet van een gelukscoach. 

Proeverij Deep Democracy Luisteren, leren, doen en ervaren. Deep Democracy is een manier van besluiten nemen waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Ervaar het zelf. Een interactieve workshop van Spectrum.

Van Klacht naar Kans Een kennismaking met de nieuwste masterclass van het LCGW en BETERnu. Een masterclass over samenwerking in een complexe omgeving. Je leer ruimte creeeren voor het samenspel van vakmanschap, samenwerking en innovatie in het sociale domein.

Masterclass Sturen op geluk Er zijn wetenschappelijke indicatoren om te sturen op geluk. Maak kennis met de sturingsmogelijkheden voor  raadsleden, wethouders en beleidsmakers van gemeenten. Maak kennis met de praktijk van de gemeente Schagen.

 

--------------------------------------------------------------------------------------

Partnerprogramma

Voor je levenspartner hebben we een toeristisch cultureel programma. Het is mogelijk je kamer voor het weekend te verlengen voor een gereduceerd tarief. Klik hier voor meer informatie over het partnerprogramma.