LCGW

Mis niet langer het laatste LCGW nieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressGezondheid brengt geluk

Op 20 april 2018 organiseert het LCGW een nieuw congres over geluk 2.0. In 2017 was veel belangstelling voor geluk en in Schagen gingen busladingen op zoek naar geluk. Niet alleen zelf gelukkig zijn maar ook zorgen dat de bewoners van jouw gemeente zich goed voelen, gezond voelen, actief worden en meedoen aan de samenleving.

Was het allemaal maar zo makkelijk. Niet alleen wij maar ook de gemeenteraad, het college van B&W en de ambtenaren moeten zich anders opstellen. De gemeente lost niet alle problemen op. Weg met deze zware last. Hulde aan de gemeente die haar bewoners faciliteert in het zelf organiseren van zorg en welzijn in de eigen omgeving/wijk/dorp.

Mensen geven een eigen invulling van geluk. Iemand in een klein appartement midden in de stad vindt zijn plekje net zo’n paleisje als iemand met een grote boerderij op het platteland. Je gras kan best groener zijn dan die van de buurman.

Inspirerende sprekers en interactieve workshops dagen je uit om te ontdekken waar jij gelukkig van wordt en hoe je dit gebruikt in je werk. Wat moet de gemeente doen en niet doen voor het welbevinden van haar bewoners? Er is een omslag nodig en daar hebben we de ambtenaar, de wethouder, de medewerker van de welzijnsorganisatie voor nodig.

Je bent van harte uitgenodigd om je stem te laten horen op het congres van 19 april 2018.

AANMELDEN

Keuze programma


Donderdag 19 april 2018

Je kunt deelnemen aan drie van onderstaande deelsessies.

 

Terug naar de burger; een verkenning rondom eigen kracht en zelfredzaamheid.
Hoe kan het anders? Hoe kunnen burgers meer zeggenschap krijgen over hoe ze voor elkaar willen zorgen? Onder welke voorwaarden laat je de oude werkwijzen los? Wat zijn de risico’s, maar vooral wat kun je er bij winnen? Op welke wijze kun je de zeggenschap en samenredzaamheid van burgers vergroten? Een workshop van de gemeente Oldambt over zeggenschap, loslaten en opnieuw vast laten pakken (maar dan door de burger zelf).

Geweldige wijk
Dit programma richt zich op Toos. We leren Toos weer regie te nemen over haar eigen leven. Daarbij mobiliseren we een breed netwerk van informele en formele steun in de wijk. We verbinden al het goede dat er al is. En passen dat toe op de vraag van Toos. Toos ervaart dat ze in staat is problemen op te lossen, er ontstaat meer ruimte in haar hoofd en ze voelt zich meer onderdeel van de wijk. Een mooi moment om op door te pakken. Toos leert haar veerkracht en mentale fitheid verder te versterken. En zal tenslotte gemotiveerd aan de slag gaan met haar gezondheid, werk of opleiding.
 

 

Sturen op je eigen geluk
Tijdens deze workshop leer je hoe je erachter komt wat jij belangrijk vindt in het leven, waardoor je kunt sturen op je eigen geluk.

 

Durftevragen.
Veel mensen hebben dromen en projecten die ze willen doen om gelukkiger te worden, maar hoe pak ik dat aan. Ik loop vast, ik weet het even niet meer….hoor je dan vaak. En dan stopt het. Maar dat hoeft niet…. Dan kan Durftevragen helpen om weer een inspirerende lading tips en connecties en ideeën te krijgen om weer verder te kunnen gaan. Hoe zie je een kort filmpje over hoe het in zijn werk gaat.

Kruip in de huid van een vluchteling
In deze workshop werken we aan het begrip voor de situatie van een vluchteling/ statushouder. Wat kunnen we bijdragen aan het geluk van deze mensen die een lange reis maken om in Nederland te komen? We kruipen in de huid van een vluchteling. 

Sturen op Geluk, een roer voor de gemeenteraad
De laatste jaren zien we in monitoring en verantwoording een verschuiving van sturing op output en naar sturing op outcome. Aanleiding is dat het bereiken van maatschappelijke effecten in de samenleving steeds meer leidend is geworden voor het handelen van de overheid. In deze workshop maak je kennis met een nieuwe procesaanpak voor de eigen organisatie, een denkmodel voor outcome sturing en een gespreksinstrument voor de raad en college.