LCGW

Mis niet langer het laatste welzijnsnieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongressSustainable development goals
29-03-2018

Verschillende domeinen komen samen rondom duurzame ontwikkeling 

Stadswerk, de gemeente Rheden, VNG international, Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling en LCGW organiseren op 29 maart een dag over werken met en samenwerken aan Sustainable Development Goals. Dit zijn zeventien door de Verenigde Naties opgestelde doelen voor toekomstige internationale ontwikkeling. Liefst dertien van deze zeventien doelen raken aan de openbare ruimte. Daarnaast werken de doelen uitermate verbindend, waardoor organisaties vanuit verschillende domeinen deze bijeenkomst samen organiseren en aan hun netwerken aanbieden. Tot slot blijft duurzaamheid en circulariteit niet beperkt tot de grenzen van een gemeente of zelfs een land. Vandaar dat VNG international bij de bijeenkomst betrokken is.

Achtergrond
De doelen worden gepromoot als wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. De VN roepen gemeenten, bedrijven en maatschappelijke instellingen op de doelen bij hun werk te gebruiken en samen te werken aan een betere wereld. Zo zijn er doelen over gezondheid, economische groei, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering. De VN noemen een einde maken aan armoede de grootste uitdaging van deze tijd.

Een logische gastheer: de gemeente Rheden
Eind 2015 lanceerde de VN de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen. Leuk, maar wat kan je daar als gemeente mee? Heel veel, ontdekte de gemeente Rheden. Ze geven structuur, richting en focus aan de doorontwikkeling naar een netwerkorganisatie, een traject waarmee de gemeente al bezig was. De gemeente Rheden hanteert de doelen sindsdien als basis voor haar hele beleid en dat bleef niet onopgemerkt. In 2017  kreeg ze de prijs voor meest veelbelovende gemeente voor het werken met de Sustainable Development Goals van VNG international. Directeur Frank Landman (lees hier, vanaf pagina 26, een artikel over het Rhedense werken met de doelen in het Future Green City manifest magazine) is er blij mee: “Dit is niet alleen een mooie opsteker voor onze organisatie, het is ook goed nieuws voor mensen die in onze gemeente wonen en werken. Met de Global Goals laten wij ons werk beter aansluiten bij wat onze inwoners nodig hebben. De doelen brengen heel goed in beeld wat we met elkaar moeten doen om voortdurend naar verbeteringen te kijken voor onze gemeente. Met de werelddoelen spreken we dezelfde taal en dat maakt samenwerken met inwoners en organisaties makkelijk.”

Programma
We zijn momenteel nog druk met het inhoudelijk finetunen van het programma. Globaal kunt u het volgende verwachten:
 
Ochtendprogramma
- Inhoudelijke inleiding door de dagvoorzitter (we houden de naam nog even geheim)
- Inleiding door VNG international: de Sustainable Development Goals in internationaal perspectief
- Hoe werken vanuit de doelen in de praktijk kan (en wat het oplevert) door de gemeente Rheden
- Een key-note lezing over nationale en internationale netwerken van de toekomst 

Gezamenlijke lunch

Middagprogramma
Keuze voor vier workshops:
- Openbare ruimte/gebiedsgericht werken
- Welzijn
- Duurzaamheid
- Economie

Daarnaast is er plenair aandacht voor: organisatievraagstukken, internationale samenwerking en themagericht (samen)werken.

 

Meer informatie en aanmelden

Ook weten hoe deze internationaal omarmde ontwikkelingsdoelen een leidraad kunnen zijn voor uw denken en handelen?  Meld u dan via het aanmeldformulier aan voor deze bijeenkomst op  29 maart. De bijeenkomst is gratis voor LCGW leden. Klik hier om je aan te melden! (je wordt naar de website van Stadswerk geleid)

<< March 2018 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031